• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Genleşme Tankları

Açık GENLEŞME TANKI sistemlerin, Kapalı GENLEŞME TANKI sistemine çevrilmesi

 Genleşme tankı

Sıcak sulu ısıtma sistemlerinde, su 10 °C den 90 °C ye ısıtıldığında, hacmi, ilk hacminin %35 oranında artar. Sudaki sıcaklığa bağlı bu genleşmeyi alabilmek üzere genleşme tankları kullanılır. Genleşme tankları aynı zamanda sistemin güvenliğini yani basıncın yükselmesini ve sisteme gerekli su desteği görevlerini de yerine getirir. Genleşme tankları açık ve kapalı olarak ikiye ayrılır.

Açık genleşme tankları:

Atmosfere açık kaplardır ve sıcak sulu ısıtma sistemlerinde boru tesisatının en üst noktasının veya en üst noktadaki radyatör seviyesinin daha üstünde bir seviyeye yerleştirilirler. Böylece tesisatın en yüksek noktasını oluştururlar ve sistemi atmosfere açarlar. Bütün tesisat bu depo seviyesine kadar su ile doludur. Suyun buharlaşması, çeşitli kaçaklar, tamir ve bakım gibi nedenlerle kaybolan su, bu depodan takviye edilir. Açık genleşme kabındaki suyun belirli bir minimum değerin altına düşmesi halinde elle veya bir şamandıra yardımı ile otomatik olarak dışarıdan sisteme su basılır.

Sistemin su ile doldurulması sırasında bütün havanın sistemi terk etmesi gerekir. Bunun için üst kattaki bütün radyatörlerde hava boşaltılabilir olmalıdır. Aynı şekilde sistemde ters U şeklinde boru geçişleri varsa bunların da en üst noktadan havalandırılması gerekir. Havalık boruları bu amaçla sisteme dahil edilir ve atmosfere açılır.

Kapalı Genleşme Tankları:

Kapalı genleşme tankları emniyet ventili ile birlikte kullanılır. Statik su basıncı, yani bina yüksekliği 40m’ yi geçen yapılarda sistemdeki işletme basıncı 60 mmSS değerine ulaşacağı için sistemde doğrudan sıcak su kazanına bağlantı yapılması standartlara göre yasaktır. Bu nedenle yüksek bloklarda bir plakalı eşanjör kullanılması doğrudur.

Kapalı genleşme tanklarının yararları

• Kalorifer sistemi kapalı sisteme döneceğinden hava ile teması bulunmayacak ve korozyon azalacaktır.

• Kapalı kalorifer sisteminde su buharlaşıp kaybolmayacağından, su eksilmesi olmayacaktır.

• Kapalı sistemde basınç dağılımı eşdeğerde olacağından, her radyatörün ısınması daha dengeli olacaktır.

• Kazanın hemen yanına monte edileceğinden, çatıya kadar çekilen borudan, izolasyondan, boruların her katta kaybettirdiği alandan ve işçilikten tasarruf sağlanacaktır.

• Çatıdaki genleşme deposu kalkacağından, buradaki ısı kaybı önlenmiş olacaktır.

• Kapalı sistemde, çatı arasındaki açık genleşme kabında bulunan suyun, kaloriferlerin çalıştırılmadığı zamanlarda oluşan donma tehlikesi bulunmaz. Modern ısıtma sistemlerinde artık, kapalı genleşme tankları kullanılmaktadır.



 

Üye Girişi
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.439832.5698
Euro34.502534.6407
Hava Durumu
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam20
Toplam Ziyaret235564