• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

KLİMA SANTRALİ

 Günümüzde, hijyenik klima santralı tasarımı, üretimi ve iletmesi özel bir ihtisas alanı haline gelmitir. Bunun nedeni ise, hijyenik klima santrallerine yalnızca ameliyathane ve youn bakım ünitelerinde deil, ilaç üretim tesisleri, gıda sanayi üretim ve depolama tesisleri ile elektronik prosesler, vb alanlarda da sıkça gereksinim duyulmasıdır. Son yıllarda iç hava kalitesinin insan salıındaki öneminin anlaılması ile beraber konfor uygulamalarında da hijyenik santral uygulamaları önem kazanmaya balamıtır. Artık konfor amaçlı cihazlarda bile, katı hijyenik artları salayan santrallerin kullanılmasına özen gösterilmektedir. Konu ile ilgili son zamanlarda youn çalımalara balanmıve çeitli standartlar hazırlanmıtır. Bu konuda faaliyet gösteren firmalarda da, çalımalar yapılmakta ve her geçen gün kalitesi yükseltilmiyeni ürünler piyasaya sunulmaktadır

Literatürde hijyenik kavramı, temiz oda kavramı, iç hava kalitesi ile ilgili yeterince doküman mevcuttur. Konunun önemi ve hijyen kavramına aykırı etmenler üzerine günlük gazetelerde dahi makaleler çıkmaktadır. Bu nedenle, bu makalede hijyenik kavramı üzerine durmaktan ziyade, havalandırma sisteminin merkezi kabul edilen klima santrallerindeki hijyen artlarını oluturmak için sahip olması gereken özellikler üzerinde durulmutur. Sunulan makale; yazarlar tarafından yapılan uygulama ve aratırmaların bir özetidir. Aratırmalar, hijyenik klima santralleri ile ilgili aaıdaki standartların yaygın olarak kullanıldıını göstermitir:

-prEN 13053 [1]
Standard
ın balıı:
Ventilation for Building-Air handling unit-Ratings and Performance for Components and Sections

Bu standart Avrupa standardizasyon komitesi (European Committee for Standardization, CEN) tarafından hazırlanmıtır. Standardın içerii, klima santrallerinde kullanılan elemanların kapasite ve performans ölçümleri olup, hijyenik klima santrallerine de bir bölümünde yer verilmitir.

Bu standarda göre iki tip Hijyenik klima santral uygulaması vardır. Birincisi, standart uygulamalar için olması gereken özellikleri açıklarken, dieri yüksek hijyen artları gerektiren ameliyathane ve youn bakım üniteleri gibi mahallerin iklimlendirilmesinde kullanılan hijyenik klima santrallerinden bahsetmektedir.

V. ULUSAL TESSAT MÜHENDSLİĞİ KONGRESVE SERGS________________________________________ 328 _______

- DIN 1946 / 4 [2] Standardın balıı:

Heating, ventilation and air conditioning HVAC systems in hospital

Bu standart, VDI (Almanya’nın Makine Mühendisler Odası) tarafından hazırlanmıtır. Bu standart, hastanelerde veya yüksek iç hava kalitesi gerektiren mahallerde kullanılacak klima santrallerindeki elemanlar ile ilgili detaylı bilgiler vermektedir.

-VDI (VEREIN DEUTSCHER INGENIEURE) [3,4]

Almanya’nın Makina mühendisler odası tarafından hijyenik klima santralleri ile ilgili iki standart yayınlanmıtır:

  1. 1-  Hygienic standards for ventilation and air conditioning Systems- Offices and assembling

  2. 2-  Hygienic standards for ventilation and air conditioning Systems- Standards for Hygiene training

Bu iki standart daha fazla Almanya’da geçerli olup, bu standartlara karılık gelen EN standartlar üzerine çalıılmaktadır.

- Eurovent [5]
Standard
ın balıı:
Recommendation Concerning Hygienic Aspects in Air Handling Unit

Eurovent; son yıllarda ısıtma, soutma ve havalandırma cihazlarının kapasiteleri ile ilgili sertifika veren baımsız bir kurulutur. Hijyenik santralleri ile ilgili bir ön yazı hazırlamıtır. Ancak, Avrupa standartlarını takip ettii için, bu yazıda istenilen artlar prEN 13053 artları ile büyük benzerlikler taımaktadır.

Yukarıda da deinildii gibi, son yıllarda hijyenik tesisat ve hijyenik klima santralleri konusunda çalımalar younlamıtır. Ancak, teknolojinin hızlı gelimesi ve bu konudaki eksikliklerin hızlı bir ekilde giderilmesi, standartlar arasında farklılıklar ve uyumsuzluklar yaratmıtır. Bu da, bu konuya yeni adım atanlar için problemler yaratmaktadır. Standartlar arasındaki uyumsuzluklar bir tarafa, standartta detaylara inilmeden anlatılan maddelerin, pratikteki uygulaması ayrı bir zorluktur. Standartlarda istenilen artlar veya uyulması gereken maddeler oldukça global olup, detaylardan kaçınılmıtır. Santralın standartta istenilen artlara uygun olup olmaması, santral tasarımcısı ve uygulamacıya kalmıtır. Örnein, klima santrallerinde kullanılan malzemelerin korozyona dayanıklı olması gerektii standartlarda beyan edilmi, ancak test yöntemleri anlatılmamıtır. Bu da, santral malzemesi galvaniz, boyalı veya paslanmaz olabilecei anlamına gelmektedir. Ancak, unutmamak gerekir galvaniz veya boyalı saçlar deiik kalitelerde olup, her hangi bir galvaniz saç veya her hangi bir boyalı saç hijyenik santrallerde kullanılamaz. Bu nedenle standartta yazılan maddelerin gerçekten ve amacına uygun olarak uygulanması ayrı bir bilgi ve tecrübe gerektirir.

Bu makalede klima santrallerindeki her ana eleman ile ilgili standartların beyan ettii artlar ayrı ayrı anlatılmı, yazarların tecrübesine dayanarak istenilen koullar üzerine yorumlar yapılmıve pratikte bu artların nasıl uygulanabilecei konusunda bilgiler verilmitir.

Aaıdaki mukayeselerde dikkat edilmesi gereken husus, prEN 13053 standardı, DIN V 1946/4 göre oldukça yeni bir standart olup, DIN V 1946/4’te hijyenik santral için istenilen bazı artlar esasında prEN 13053 standardında normal uygulamalar için zorunlu kılınmıtır. Bu nedenle, DIN V 1946/4’te deinilen ancak burada hijyenik uygulamalar için prEN 13053 bölümlerinde deinilmeyen konuların bazıları normal santrallerde uygulanması gerektiinden kaynaklanmaktadır.

V. ULUSAL TESSAT MÜHENDSLİĞİ KONGRESVE SERGS________________________________________ 329 _______

2. SANTRAL KASET YAPISI

2.1. DIN 1946 Part 4

Santral kaset iç yüzeyleri düz ve temizlenebilir olması gerekir. Özellikle fan, filtre, nemlendirici ve nem alıcı hücrelerin kapılarında gözetleme camı ve aydınlatma olması gerekmektedir. Santral kasetindeki sızdırmazlık sınıfı DIN V 24 194/2 [6] de açıklanan sınıf -2 artlarına haiz olması gerekmektedir. Buna göre, santral kasetteki hava kaçaı Tablo –1- ‘de verilen deiik basınçlardaki deerleri geçmemelidir.

Tablo1. DIN V 24 194/2 standardına Göre Hijyenik Uygulamalar için Kasetteki Hava Kaçak Miktarı

2.2. prEN 13053 ve Eurovent

Standart uygulamalar için, santral kaset iç yüzeyleri kolay temizlenebilir olması gerekir. Yüksek hijyen artları gerektiren santraller, açık profil veya santral kasetinde kullanılan parçalar arasındaki birleme yerlerinde partikül birikmesine izin vermeyecek ekilde tasarlanmalıdır. Bu durum santral iç tabanı için daha da önem taımaktadır. Kullanılan bütün gözenekli parçalar, düz ve yıkanabilir malzemeler ile kaplanmalıdır. Santral kaset iç yüzeyinde vida veya somun gibi herhangi balantı elemanı bulunmamalıdır.

Santral emii, egzostu ve fan azı gibi dıa açılan kaset açıklıklarında yamur ve karın girmesi önlenmelidir. Ayrıca, bu açıklıklarda hava hızı düük tutulmalıdır.

Santral kasetindeki ısı köprüleri, kaset yüzeyinde youmaya neden olabilir. Kullanılacak santralın kaseti, santralın bulunacaı ortamın termal artları ve kasetteki En 1886 göre ölçülen ısı köprüleme katsayısı göz önüne bulundurularak seçilmelidir.

Kullanılan kapılar, iç elemanları gözetleyecek ekilde olmalı ve aydınlatma konulmalıdır. Bu durum özellikle, fan, filtre, nemlendirici ve soutma serpantin hücreleri için zorunludur.

Santral hava kaçaı EN 1886’da [7,8] belirtilen sınıflar dahilinde olması gerekir. Baka bir deyile aaıda belirtilen tablolardaki gibi sınıflandırılmalıdır;

Tablo 2. Klima Santral Kaseti, Hava Kaçak Sınıfları (400 Pa Negatif Basınç)

Tablo 3. Klima Santral Kaseti, Hava Kaçak Sınıfları (700 Pa Pozitif Basınç)

Çalıma basıncı (Pa)

200

400

1000

Hava kaçak miktarı (m3/m2.s)

0.00084

0.00132

0.0024

Hava Kaçak Sınıfı

zin verilen maksimum hava kaçak oranı
Lt/sn/m2

3A

3.96

A

1.32

B

0.44

Hava Kaçak Sınıfı

zin verilen maksimum hava kaçak oranı
Lt/sn/m2

3A

5.70

A

1.90

B

0.63

V. ULUSAL TESSAT MÜHENDSLİĞİ KONGRESVE SERGS________________________________________ 330 _______

2.3. Uygulamalar ve Yorumlar

Yukarıdaki standartlarda da anlaıldıı gibi, kaset iç yüzeyi hijyenik uygulamalar için oldukça önem taımaktadır. Genelde, temizlenmesi kolay pürüzsüz düz bir iç yüzey istenmektedir. Her hangi bir girinti veya çıkıntı istenmemektedir. Santral kaset iç yüzeyi, kir ve tozun birikmesine izin vermemelidir. ekil-1-‘de dört tarafı düz bir santral iç yüzeyini göstermektedir.

ekil 1. Dört yüzeyi düz, her hangi bir çıkıntı veya girinti bulunmayan bir santral kaseti

Santraldeki kullanılan iki parça arasındaki (santral paneli) birletirme çizgileri ise dikkat edilmesi gereken dier bir husustur. Her ne kadar bu konuya DIN 1946/4’te deinilmediyse de, prEN 13053’te bu konu bir art olarak açıklanmıtır. Gerçekten de santral iç kasetindeki iki parça arasındaki açıklıklar veya yükseklik farklarından oluan boluklar toz ve kirin birikmesi için ideal yerdir. Bu bölgeler ekil- 1’deki gibi hijyenik sıvı conta ile kapatılabilir.

SIVI CONTA

ab

ekil 2. ki panelin birleme çizgisi, a)Temizlenmesi zor bir birleme çizgisi, b) Temizlenmesi kolay bir birleme çizgisi

Aydınlatma ve kapılardaki gözetleme camı ise dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bütün standartlarda, fan , filtre, nemlendirici ve soutucu serpantin hücrelerinde aydınlatma gereksinimine deinmilerdir.

V. ULUSAL TESSAT MÜHENDSLİĞİ KONGRESVE SERGS________________________________________ 331 _______

Ayrıca, pratikte santral mümkün olduu kadar pozitif basınçta çalımalıdır. Santralın negatif basınçta çalıması, her ne kadar kaset sızdırmazlıı yüksekse bile, dıortamdan santral iç ortamına filtre edilmemihavanın girmesine neden olabilir.

3. ULAILABLRLK

3.1. DIN 1946 Part 4

Klima santrallerinde kullanılan bütün elemanlar temizlik ve bakım amacı ile her iki taraftan (save soldan) ulaılabilir veya çıkartılabilir olması gerekir.

3.2. PrEN 13053 ve Eurovent

Yukarıda deinilen konuların aynısı prEN 13053’te deinilmive ek bir husus yoktur.

3.3. Uygulama ve Yorumlar

Hijyenik klima santrallerin en önemli özellii santral kaseti iç yüzeyi ve santralde kullanılan bütün elemanlar her taraftan ulaılabilir ve dolaysıyla temizlenebilir olmasıdır. Bu nedenle, santralın her elemanı için en az bir servis kapısı veya servis paneli olması gerekir. Kaset içinde eriilmesi zor olan elemanların güvenilir bir ekilde dıarıya alınması daha uygundur. ekil-3”te hijyenik klima santral örnei göstermektedir. Görüldüü gibi santralde kullanılan bütün elemanlar için servis kapısı konulmutur. Elemanların iki taraflarına konulan kapılar, elemanların her iki tarafına da ulaılmasını salamıtır.

4. FLTRE

4.1. DIN 1946 /4

ekil 3. Örnek bir Hijyenik Klima Santralı

Bu standartta özellikle filtre sınıfları detayları üzerinde durulmutur. ç ortam hava kalite sınıfı II olan ortamlar için 2 kademe filtre istenilirken, I. sınıf hava kalitesine sahip olan ortamlar için üç kademe filtre istenilmektedir. Ön filtre dıhava giriinde ilk eleman olarak konulmaktadır. kinci filtre ise, santral çıkıında kanala balanmadan önce son eleman olarak konulması gerekir. Üçüncü filtre ise, genellikle ortama servis veren kanalın son elemanıdır. Dıortamda bulunan santraller, mümkün olduu kadar binaya yakın olacaktır. Ön filtre için DIN 24 184’e göre en az EU 4 ve ikinci filtre için EU 7 istenilmektedir. Üçüncü filtrenin sınıfı ise S veya R olması gerekir.

Bu standarda göre santralde kullanılacak filtreler ile ilgili aaıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir;

V. ULUSAL TESSAT MÜHENDSLİĞİ KONGRESVE SERGS________________________________________ 332 _______

  • -  Filtrelerde, filtre çerçevesi çok önem taımaktadır. Hava kaçaı, filtre çerçevesinde mümkün olduu kadar az olmalıdır. DIN 1946 / 4 filtre çerçevesi için 2000 Pa ‘da hava kaçaı %0.0003’ü geçmeyecek eklide koul koymutur.

  • -  Filtredeki basınç farkını gözetleyebilmek için, filtre hücresinde filtrenin iki tarafındaki (save solunda) basınç farkını gösteren cihaz konulacaktır. Böylece, kullanılan filtre için ilk basıncı, çalıma basıncını izlemek mümkündür.

  • -  Filtre ile ilgili bilgi edinmek ve filtrenin son durumunu deerlendirebilmek için, aaıdaki bilgiler filtre hücresinde bulunması gerekir:

    • lgili hücrede kullanılan filtre sınıfı

    • lgili filtrenin malzemesi

    • Nominal hava debisi

    • Filtre balangıç çalıma basıncı

    • Filtre izin verilen son çalıma basıncı

    • Filtre deiim tarihi

      - Filtre üzerine gelen havanın nem oranı %90’ı geçmemelidir. 4.2. prEN 13053 VE EUROVENT

      Bu standartta Hijyenik klima santrallerinde filtre sınıfına deinilmemi, ancak filtre hücresindeki hava kaçak oranı EN 1886 ‘da belirtilen deerlerin üzerinde olmaması istenilmitir.

      Tablo 4. EN 1886 Standardına Göre Filtrelerdeki Hava Kaçak Oranı

      Filtredeki kaçak oranı (k katsayısı) filtre çerçevesindeki hava kaçak debisinin, filtreden toplam geçen hava debisine oranı olarak tanımlanmaktadır. Cihazda nemlendirici mevcut ise, ön filtrenin sınıfı, EN 779 standardına göre F6 olacak.

      4.3. Uygulama ve Yorumlar

      Filtre; hijyenik klima santrallerinin en önemli elemanlarından biridir. Hijyenik iç ortam havasını salamak için dıortam havası veya karıım havasının filtre edilip, partiküllerden arındırılmıolarak iç ortama gönderilmesi gerekir. Genelde uygulamalarda, ön fitre ve ikinci filtre olmak üzere iki adet filtre kullanılmaktadır. Ön filtrenin sınıfı minimum G4 olmalıdır. Daha öncede belirtildii gibi, filtre hücresindeki aydınlatma ve servis kapısında gözetleme camı olacaktır. Hava kaçaını engellemek için kullanılan fitil, conta veya benzeri malzemeler gözenekli olmayacak, su absorbe etmeyecektir. Kullanılan fitiller, dezenfektasyon malzemelerine dayanıklı olacaktır. Filtre çerçevesi, toz veya kirin birikimine neden olmayacak. Filtre hücresinde kullanılan saç malzemeleri, paslanmaya dayanıklı galvaniz olabilir. Ancak, boyalı saç tercih edilmekte ve özel uygulamalar için paslanmaz saç kullanılabilir.

Filtre sınıfı

G1-4

F5

F6

F7

F8

F9

Filtre kaçak oranı (k)

----

%6

%4

%2

%1

%0.5

V. ULUSAL TESSAT MÜHENDSLİĞİ KONGRESVE SERGS________________________________________ 333 _______

ekil 4. kinci filtre, konulan basınç farkı manometresi, hücre tanımlama ve filtre ile ilgili gerekli bilgiler

5. NEMLENDRC

5.1. DIN 1946/4

Nemlendiriciler ikinci filtreden önce konulması gerekir. Nemlendirici hücresinden dier hücrelere damla geçii olmamalıdır. Nemlendirici çıkıında havadaki nem oranı %90 geçmeyecektir. Sirkülasyonlu nemlendiricilerde, dezenfektasyon için kullanılan ilaçlar kullanılan suyun kalitesini bozmayacaktır. Nemlendiricide kullanılan suyun kalitesi, en az içilebilecek suyun kalitesinde olması gerekir. Sirkülasyonlu nemlendiricilerde, kullanılan suda bakteri oluumunu engelleyecek ultra-violet veya kimyevi madde uygulamaları yapılması gerekir.

5.2. prEN 13053 VE EUROVENT

Kullanılan nemlendirici salıa zarar vermemelidir. Kullanılan nemlendiricinin suyundaki bakteri konsantrasyonu salıa zarar vermeyecek oranda olmalıdır. Eer suyun içindeki bakteri oranı tehlikeli olacak derecede tahmin ediliyorsa, su kalitesi kontrol edilmelidir. Hastalıa neden olmayan bakteriler için nemlendirici suyun içindeki bakteri konsantrasyonu 10.000. cfu/ml geçmemelidir. Ancak, 1000 cfu/ml’den yüksek konsantrasyonlarda ise, nemlendirici suyu kontrol edilmeli ve temizlenmelidir. Nemlendiricinin bakımı ve kontrolü için sorumlu atanmalı ve yapılan ölçümler kayıt edilmelidir. Bu dorultuda üretici tarafından servis ve bakım kılavuzu hazırlanmalı ve kullanıcıya verilmelidir. Nemlendiricinin temizlenme ve servis periyotları kullanıcı tarafından belirlenmelidir. Sirkülasyonlu nemlendiricilerde suyun içinde biriken bakteriler, pas ve biriken partiküllerin azaltılması için temiz suyun ilave edilmesi yerine, havuzdaki suyun tamamen boaltılması ve yeniden temiz su doldurulması tavsiye edilmektedir. Temizlik ilemlerinden sonra nemlendirici dezenfekte edilebilir ancak, dezenfektasyon malzemesi nemlendirme prosesine ve dolayısı ile iç ortamın havasına karımamalıdır.

5.3 Uygulama ve Yorumlar

Pratikte,nemlendirme ilemi için buharlı ve sulu nemlendiriciler kullanılmaktadır. Buharlı nemlendiriciler ile ilgili hijyenik açısından her hangi bir sorun yoktur. Esas, su ile çalıan nemlendiricilerde sorun vardır. Su ve özellikle durgun su bakteri oluumu için oldukça uygun bir ortamdır. Bu nedenle, sudaki

V. ULUSAL TESSAT MÜHENDSLİĞİ KONGRESVE SERGS________________________________________ 334 _______

bakteri oranı sürekli kontrol edilmelidir. Yukarıda ve özellikle prEn standardında suyun kalitesi ile ilgili detaylı bilgiler verilmitir. Nemlendirici hücresinde aydınlatma olmalıdır. Nemlendirici çıkıında nem oranı %90 amayacaktır. Nemlendirici havuzu, balantı saçları ve elemanları paslanmaz olmasında büyük fayda vardır. Püskürtmeli nemlendiriciler yerine son zamanlarda yaygınlaan dolgulu tip nemlendiricilerin kullanılması çok daha uygun olacaktır. Dolgulu tip nemlendiricilerde, evaporatif nemlendirme söz konusu olduundan, bakterilerin santral havasına karıma olasılıı daha düüktür.

6. SOUTUCU SERPANTNLER

6.1. DIN 1946/4

Soutucu serpantinler ikinci filtreden önce yerletirilmesi gerekmektedir. Serpantin tasarımı ve kullanılan youma tavası, youan suyun rahatlıkla tahliye edilmesini salayacak ekilde olmalıdır. Sistemin çalımadıı durumlarda, toz, dıhava veya partiküller tahliye borusu vasıtası ile dıortamdan santral içine girmeyecektir.

6.2. prEN 13053 ve Eurovent

Soutucu serpantinde youma esnasında oluan damlacıklar kesinlikle bir sonraki hücreye geçmemelidir. Kullanılacak youma tavası eimli olup, suyun tavada bekletilmesine izin vermemelidir. Kaset geçilerinde, serpantin balantı boruları izole edilmelidir. Drenaj sistemine uygun sifon kullanılmalıdır. Su damlacıklarının taınmasını önlemek için damla tutucu kullanıldıysa, temizlik amacı ile dier elemanlardan baımsız ve rahatlıkla sökülebilir olması gerekmektedir. Soutma serpantini her iki taraftan temizlenebilir olması veya temizlik amacı ile kasetten çıkartılabilir olması gerekmektedir. Youma tavası paslanmaya karı dayanıklı malzemeden yapılmalıdır.

6.3. Uygulama ve Yorumlar

Serpantin kanat malzemesi, pratikte kullanılan alüminyum, bakır veya alüminyum epoxy kaplı ve boru malzemesi ise bakır olabilir. Kanat aralıı 2.1mm ve üstü olması tavsiye edilir. Yukarıda da deinildii gibi, soutucu serpantinden dier hücreye su damlacıklarının geçii olmayacaktır. Bu nedenle, hava hızına dikkat edilmesi gerekir. Tavsiye olarak, hava hızına bakılmaksızın kesinlikle soutucu serpantininden sonra damla tutucunun kullanılmalıdır. Kullanılan youma tavası çok önem taımaktadır. Kesinlikle çift eimli olacaktır.

ekil 6. Hijyenik uygulamalarına uygun çift eimli youma tavası

V. ULUSAL TESSAT MÜHENDSLİĞİ KONGRESVE SERGS________________________________________ 335 _______

Dier önemli bir husus ise, sifon ve tahliye borularından dıortamdan içeriye filtre edilmemihavanın sızmamasıdır. Yukarıdaki bölümlerde de deinildii gibi, soutucu serpantin hücresinde aydınlatma olmalıdır. Hücrede kullanılan saç kaset malzemesi olarak, her ne kadar galvaniz, korozyona karı dayanıklı olsa da, boyalı veya paslanmaz malzeme olması tercih edilir. Youma tavası ve dier serpantin saç balantıları ise, paslanmaz olması tavsiye edilir. Ayrıca, serpantin ve seperatörün rahatlıkla çıkartılabilir ve tekrar monte edilebilir olması önemlidir. Seperatör malzemesinin plastik olması ve tüm balantı saç ve elemanları paslanmaz olmasında fayda vardır. Seperatörün temizlik amacı ile rahatlıkla sökülebilir, kanat ve balantı saçları ayrı ayrı temizlenebilecek ekilde tasarlanmalıdır.

7. SUSTURUCULAR

7.1. DIN 1946/4

Susturucu yüzeyi aınmaya karı dayanıklı, su absorbe etmeyecektir. Susturucu malzemesi santral havasına karımayacaktır. Emitarafından konulan susturucular, birinci filtreden sonra ve fandan önce olması gerekirken, üfleme tarafı susturucularının ikinci filtreden önce olması gerekir.

7.2. prEN 13053 ve Eurovent

Yukarıda belirtilen koulların aynısı geçerlidir.

7.3. Uygulama ve Yorumlar

Yukarıda da görüldüü gibi, susturucuların hijyenik uygulamaları ile ilgili fazla koul yoktur. Önemli olan susturucu malzemesinin santralden geçen havaya karımamasıdır. üphesiz susturucu elemanlarının temizlenmesi için, servis kapısı olmalıdır. Susturucu malzemesi galvaniz saç veya boyalı saç olabilir. Su ile temas halinde olmadıı için paslanmaz olması gerekmeyebilir.

8. DİĞER HUSUSLAR

Standartlarda çounlukla yukarıda deinilen ana elemanlar üzerine açıklamalar yapılmıtır. Ancak, bu makalede yazarların pratikte yaptıkları uygulamalar ve edinilen tecrübelere dayanarak hijyenik klima santralleri uygulamasında aaıdaki hususların açıklanmasında fayda vardır:

Fan hücreleri ile ilgili standartlarda detaylı bilgiye rastlanamamasına ramen yapılan uygulamalarda bu konuya da önem verilmesi gerei domutur. Kullanılan fan temizlenebilir ve istenildiinde dezenfekte edilebilmelidir. Hijyenik uygulamaları için, plug fanlar tercih edilir. Buna karın drenaj hatlı radyal fanlar da kullanılabilir. Fan kanatları ve malzemesi galvaniz kalitesine de balı kalmak artı ile galvaniz, boyalı veya paslanmaz seçilebilir. Kullanılan elektrik motorunun dıyüzeyi yıkanabilir ve istenildiinde dezenfekte edilebilmelidir. Bu nedenle, elektrik motor koruma sınıfı olarak IP 55 seçilmelidir. Küçük santral uygulamalarında temizlik amacı ile bu fan ve motor grubunun dıarıya çıkartılması zorunlu olmamakla birlikte büyük kolaylık salarken, büyük santrallerde fan hücresine girilebilmesi ve fanın temizlenebilmesi için yeterince yer bırakılmalıdır. Büyük santrallerde çounlukla yıkanılabilir olarak imal edilecei için fan hücre drenaj hattı olmasında fayda vardır. Tüm fan hücrelerinde gözetleme camı ve aydınlatma bulunmalıdır.

V. ULUSAL TESSAT MÜHENDSLİĞİ KONGRESVE SERGS________________________________________ 336 _______

  • Damper uygulamalarında ise, hava kaçak oranı maksimum 100 Pa test basıncında 10 m3/hm2 olmalıdır. prEN 13053 standardına hijyenik santrallerde damperlerin prEN 1751 standardında tanımlanan sınıf 3 veya 4 olması gerekir. göre Özellikle hijyenik uygulamalarda sistemin çalımadıı durumlarda damper motoru vasıtası ile damperler kapalı konumda tutulmalıdır.

  • Isı geri kazanım ile ilgili iki tip uygulama söz konusudur. Kullanılan ısı geri kazanımında taze hava ile egzost havası sistemin yapısından dolayı her hangi bir ek mekanizma gerektirmeden karımıyorsa, rahatlıkla hijyenik klima santrallerinde kullanılabilir. Taze ve ekzost hava karıım ihtimali olan sistemlerde ise, dıortamdan alınan ve ısı geri kazanımdan geçtikten sonra egzost havasının temiz havaya karıımından dolayı, temiz hava içinde bulunan bakterilerin egzost havasının içindeki bakterilere oranı 1/1000 geçmemelidir.

  • Elektrik tesisatı ile ilgili dikkat edilmesi gereken husus ise, kullanılan kabloların temizlenebilir ve kullanılacak dezenfektasyon malzemesine dayanabilen olması ve kablolamada ise en kısa hat kullanılarak kabloların santral dıortamına alınmalarıdır.

  • Santral kasetinin içinden geçen souk su boruları izole edilmelidir.

  • Hijyenik klima santral üreticileri, normal santraller için hazırladıkları bakım kılavuzlarındaki açıklamalara ek olarak, santralın temizleme yöntemleri ile ilgili gerekli bilgileri vermeleri gerekir. Dezenfektasyon malzemesi ile ilgili önerilerde bulunabilir. Elemanların dıarıya alınma yöntemleri açıklanmalıdır. Kaset ile ilgili panel montajı ve hücre balantılarındaki sızdırmazlıın salanması için gerekli uyarılar yapılmalıdır. Su tesisatı balantıları, elemanların rahatlıkla çıkartılmasını salayacak ekilde yapılmalıdır.

  • Santral içi üretimden sonra iyice temizlenmelidir. Gerek ürün ambarında, gerek taıma veya sahada her hangi bir eklide içine toz veya partiküllerin girmemesi gerekir. Santralı iletmeye almadan önce de iyice temizlenmelidir.

    SONUÇ

    Son yıllarda hijyenik klima santrallerinin öneminden dolayı, bu konuda deiik kurulular ve firmalar tarafından çalımalara balanmıtır. Konu ile ilgili standartlar gelitirilmitir. Bilindii gibi, klima santrallerinde kullanılan ana elemanların sayısı oldukça fazladır. Santralde kullanılan bütün elemanların santralden geçen havanın kalitesi ve hijyenlii üzerine etkisi vardır. Bu nedenle, hijyenik santral tasarımı yapılırken kullanılan bütün elemanların santralın hijyeniklii üzerinde etkisi göz önünde bulundurulmalıdır. Nemlendirici, fan, filtre, damper, soutucu serpantin, ısıtıcı serpantin, elektrikli ısıtıcı, buharlı ısıtıcı, kaset vb. ve ayrıca bu elemanlara ilintili saç veya plastik vb. parçaların santral hijyeniklii üzerinde etkisi tek tek incelenmelidir. Bu da, hijyenik santral kavramının ne kadar ne kadar karıık olduunun bir göstergesidir.

    Klima santrallerinde, yalnızca galvaniz saç yerine paslanmaz sacın kullanılması santralı hijyenik santral yapmaz. Hijyenik santrallerde, kullanılan malzemeler çok önemli olsa da, kavramın küçük bir boyutudur. Hijyenik santral tasarımında, santral kaset yüzeyi, hava kaçaı, yüzeylerdeki youma, temizlenme, aydınlatma, servis ve bakım gibi bir sürü etmeni göz önüne bulundurmak gerekir. Yukarıda, hijyenik santrallerin tasarımında en çok önem taıyan elemanlar için istenilen özellikler anlatılmıtır. Bu makaleden de anlaıldıı gibi, hijyenik santral uygulamaları basit bir konu olmayıp, oldukça detay içerir ve bu konuda daha derin aratırmaların yapılması gereklidir. En önemlisi projeci ve müteahhitlerin bu konuda bilgilendirilmesidir. 

  
3464 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üye Girişi
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Hava Durumu
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam33
Toplam Ziyaret235976